Diş Protezleri

Protez diş tedavisi, eksik dişlerin görünümünü ve işlevini eski haline getirmek için sabit ve çıkarılabilir diş restorasyonlarının kullanımını içeren diş hekimliği alanıdır. Protetik diş tedavileri fonksiyonel veya kozmetik nedenlerle yapılırlar. Dişlerin, diş etlerinin ve yüzün diğer bölgelerinin doğal görünümünü ve işlevini eski haline getirmek için tasarlanmıştır. Bunun yanında eklem problemleriyle de ilgilenen bir bölümdür. Diş eksiklikleri ile meydana gelen estetik kayıplar, yeme problemleri ve konuşma zorluklarına, yapılan gerek sabit gerek hareketli protezlerle çözüm sunulur.

Diş çekimi yapılan bölgede neler olur?

Diş çekimini takiben çene kemiğinde erime başlar. Bu erime ilk etapta çok önemli bir problem oluşturmasa da ilerleyen yaşlarda sorunlara neden olur. Hareketli protez kullanan kişilerde kemik yetersizliği protez tutuculuğu sorununa neden olur.

Dişler boşluk olan bölgelere hareket etme eğilimindedir. Karşılığındaki çenede diş olmazsa, dişler boşluğa doğru uzamaya başlar. Uzayan dişler, normal konumlarından uzaklaştıkları için kemik kaybına uğrar ve diş eti problemleri baş gösterir. Bu da dişlerin restorasyonunu zorlaştırır.

Dişsiz boşluğun komşuluğundaki dişler, boş olan bölgeye devrilir. Bundan dolayı dişlerin arasındaki mesafe azalır. Dişlerin paralelliği bozulur, kök çevresinde kemik kaybı oluşur, diş eti rahatsızlıkları gelişir. Sonuç olarak bu rahatsızlıklar daha kolay tedavi edilebilecekken hem süreç uzar hem de tedavi şekli zorlaşır.

Dişlerdeki devrilmeler, dişler arasında boşluklar oluşmasına sebep olur. Bu boşluklar kolaylıkla temizlenemez, gıda birikmesine sebep olur ve dişler çürümeye başlar.

2-Diş eksiklikleri hangi problemlere sebep olur.

Beslenme problemi (Besinler parçalanamaz, bütün halde yutulur. Sindirim sorunları baş gösterir.)

Konuşma problemi (Sesler dişlere çarpmadan çıktığı için harfler düzgün şekilde telaffuz edilemez.)

Psikolojik problemler (Utangaçlık, özgüven kaybı, gülümseyememe, mutsuzluk, sosyal fobi)

Eklem problemleri (Eklemde ağrı, eklemden ses gelmesi)

Ağız sağlığının bozulması (Dişlerin konumunun değişmesine bağlı çürüme ve diş eti rahatsızlıkları)

-Dişler ve Konuşma

Konuşma kendimizi ifade etmemizi sağlayan en önemli özelliklerden biridir. Konuşmanın en önemli unsurlarından biri dişlerdir. Ağızdan çıkan seslerin dişlere çarpması sonucu harfleri telaffuz edebiliriz. Özellikle bazı harflerde dişlerin konumu önemli bir yer tutar.

“F” ve “V” sesleri alt dudak ve üst kesicilerin temasıyla oluşur.

“D” ve “T” sesleri dilin uç kısmının üst kesicilerin damağa bakan yüzlerine temasıyla oluşur.

“S” sesi üst ve alt kesici dişlerin birbirine çok yaklaşmasıyla oluşur. Diş konumlarındaki bozukluk ve yanlış yapılan protezlerde “S” sesi “Ş” ve “J” sesine dönüşebilir.

-Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum restorasyonları oldukça estetiktir ve diş çevresindeki dokularla biyolojik olarak uyum içerisindedir. Estetik olmaları ve sağlamlıkları sayesinde sıklıkla tercih edilen bir kron materyalidir.

Dişlerde yaptığımız restorasyonların amacı, hastaların kaybettiği fonksiyon, estetik ve konuşma bozukluklarını tedavi etmektir. Yapılan protezler sadece sağlıkla ilgili problemlere çözüm sunmaz, aynı zamanda estetik ihtiyaçları da karşılar. Eksik ya da harap olmuş dişlerden kaynaklı sosyal hayatında problem yaşayan kişilere, gerekli tedavileri yapılarak, kendilerine güvenleri kazandırılır. Bu sayede psikolojileri düzelen kişiler sosyal hayatta kendilerini daha iyi ifade ederler.

Zaman, vücudumuzdaki bütün sistemleri etkilediği gibi, dişlerimizde de etkilerini gösterir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak dişlerde renk değişimleri, kırık, çatlak, form değişiklikleri, diş gıcırdatmaya bağlı aşınmalar ve diş eti problemleri ortaya çıkar. Hijyenin yeterince sağlanamaması, asitli ve şekerli gıdalar tüketmeye bağlı çürük oluşumu veya kaza gibi durumlarda dişlerde madde kaybı meydana gelebilir. Bu kayıp dokuları yerine koymak için yaptığımız restorasyonlara kron diyoruz.

Kron Restorasyonları Hangi Durumlarda Yapılır?

Çürük, kırık veya herhangi bir nedenle aşırı madde kaybına uğramış dişlerde

Renkle ilgili problemlerde

Form bozukluklarında

Dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında

Boyutu büyük dolguların varlığında

Kanal tedavisi yapılmış ve dayanıklılığı azalan dişlere koruyucu tedavi olarak

Diş eti operasyonları sonrasında oluşan aralıkların kapatılmasında

Köprü Restorasyonları Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş kayıplarının yaşandığı durumlarda, komşu dişlerden destek alınarak yapılır. Kayıp bölgenin her iki yanındaki dişlerde preparasyon işlemi yapılarak köprü adını verdiğimiz restorasyonla boş bölge kapatılır.

Kron ve Köprü Restorasyonları Nasıl Yapılır?

Öncelikle tedavide destek olarak kullanacağımız dişlerde belirli miktarda preparasyon yapılır. Preparasyon miktarını kullanılacak restorasyon materyali belirler. Eğer kullanacağımız materyal metal desteksizse, dişler daha az prepare edilebilir.

İşlem sonrasında hastaların konforunu sağlamak amacıyla geçici dişler yapılır. Böylece restorasyonlar tamamlanana kadar hastaların çiğneme, konuşma ve estetik ihtiyaçları karşılanmış olur.

Tedavi sürecinde hastanın istekleri göz önünde bulundurularak uygun diş rengi seçilir. Alınan ölçüler üzerinde restorasyonlar hazırlanır. Ardından provalar yapılır. Hekimin ve hastanın estetik ve fonksiyon açısından değerlendirmeleri sonucunda, seramik restorasyonlar özel materyaller ile dişe yapıştırılır.