Diş Beyazlatma (Bleaching)

Güzel bir gülüş için günümüzde çeşitli seçenekler sunulmaktadır. Bunlardan biri de diş beyazlatmadır (bleaching). Diş beyazlatma ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki çeşide ayrılır. Ofis tipi beyazlatma otuz dakika içinde gözle görülür bir fark oluştururken, ev tipi beyazlatmada bu fark en az bir hafta içinde oluşur. Ofis tipi uygulamalar mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır. Diş beyazlatma işleminin kalıcı olması için hekimin tecrübesi, kullanılan materyal ve cihaz büyük önem taşır. Ayrıca beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenlere hastanın uyması da oldukça önemlidir.

Dişlerdeki Renklenmeler Neden Oluşur?

Çay, kahve, sigara, renkli ve asitli içeceklerin sıklıkla ve uzun süre tüketilmesi dişlerde renklenmelere yol açar. Renklenmenin bunların dışında da birçok sebebi vardır. Doğuştan gelen renklenmeler, uzun süre antibiyotik kullanımına bağlı renklenmeler, aşırı flor alımına bağlı, kanal tedavisi sonrası oluşan, travma sonucu oluşan ve yaşlılığa bağlı gelişen renklenmeler de mevcuttur.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?

Muayenehane ortamında diş hekimi tarafından uygulanır. Hem daha kısa sürer hem de çok daha hızlı sonuç aldıran bir sistemdir.

Öncelikle bir ekartörle bütün dudak ve yanak yüzeyleri izole edilir. Ardından diş eti yüzeyini örtücü ajanlarla bu bölgelerin de izolasyonu sağlanır. Açıkta sadece diş yüzeyleri kalır. Diş yüzeylerine, içeriğinde hidrojen peroksit bulunan beyazlatıcı ajan uygulanır ve bu ajan ışıkla veya lazer birlikte aktive edilir. Işık veya lazer ile aktive olan jel diş renginde gözle görülebilecek bir açılma sağlar. Ortalama 30-40 dakikalık bir sürede işlem biter. Beyazlatma işleminde anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Ofis tipi beyazlatma ev tipine göre daha kalıcıdır ve çok daha etkilidir. İçeriğindeki beyazlatıcı ajanın hidrojen peroksit oranı daha yüksek olduğu için daha kısa sürede sonuç alınır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?

Ağızdan ölçüler alınır ve bunlardan kişiye özel şeffaf plaklar oluşturulur. Beyazlatıcı jel bu plaklara sürülerek dişlere uygulanır. Bu işlemin etkili olabilmesi için, plakların en az dört saat ağızda kalması gerekir. Uygulama öncesi ve sonrası dişlerin fırçalanması gerekir. Uygulama sonrasında bir hafta boyunca renkli gıdalar tüketilmemeli ve sigara içilmemelidir. İstenilen sonuca ulaşma süresinin uzun olması ev tipi beyazlatmanın dezavantajıdır. Ayrıca etkisi ofis tipine oranla daha azdır.

Diş Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

18 yaşından büyük kişilere ve sağlıklı her dişe uygulanabilir.

Diş Beyazlatmanın Herhangi Bir Sakıncası Var Mıdır?

Doğru endikasyon sonucunda ve hekim gözetiminde yapılan işlemlerin diş ve diş etlerine bir zararı yoktur. Dişin ne canlı kısmına ne de sert dokusuna zarar vermez.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer ?

Zamanla renk değişimi olması beklenen bir şeydir. Ortalama 2-3 senelik bir etki süresi belirtilse de, bu süre kişinin beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı gibi faktörlerle değişir. Tekrarlanabilen bir işlem olduğundan, koyulaşma olduğunda seans tekrarlanabilir.

İşlem Sonrasında Hassasiyet Olur Mu?

Çok ciddi olmayan hassasiyetler oluşabilir. Bu da birkaç gün içerisinde geçebilecek niteliktedir.

Diş Beyazlatma, Diş Yüzeyindeki Lekeleri Çıkarmakla Aynı İşlem Midir?

Aynı işlem değildir. Dişin dış yüzeyindeki bu lekeler, renklenmeler diş beyazlatma öncesinde mutlaka temizlenir.

Diş Beyazlatma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Sigara kullanımı azaltılmalıdır. İşlem sonrasında bir saat boyunca bir şey yiyip içilmemeli ve 10 gün süresince çay, kahve, asitli içecekler, renkli içecek (şalgam, meyve suyu, kırmızı şarap vb.) ve gıdalardan (salçalı, koyu soslu yiyecekler, renkli meyveler vb.) uzak durulmalıdır. Aksi takdirde renk değişimi gözlenir. Uyarılara ne kadar fazla uyulursa, beyazlık o derecede uzun süre muhafaza edilir.