Porselen Diş Nedir
Porselen Diş Nedir Kişisel görünümüne önem veren, estetik kaygısı yaşayan insanların dişlerinin ışıl ışıl parlaması çok önemlidir. Çeşitli nedenlerden dolayı diş sağlığı bozulabiliyor. Estetik görünümü geri kazanabilmek adına diş problemi yaşayan kişilere porselen diş kaplama yapılıyor. Porselen diş kaplamayla dişleriniz doğal ve güzel bir görünüme kavuşuyor. Estetik kaygısı yaşıyorsanız, gülüşünüzü etkileyen problemlerin ortadan kaldırılmasını istiyorsanız uzman diş hekimine gitmelisiniz.
Porselen Diş Nedir?
Dişlerdeki kusurları düzeltmek için uygulanan kozmetik ve onarıcı tedavi yöntemlerinden biri porselen diş uygulamasıdır. Hasar görmüş, aralarında boşluk olan dişlerin üzerine uygulanan porselen alaşımlı protez dişlere porselen diş denir. Çarpık, hasarlı, aralarında boşluk bulunan dişlerin şeklini, rengini, boyutunu değiştirmeyi amaçlar. Dişe estetik bir görünüm kazandırır.
Porselen diş kaplama, ağız fonksiyonlarını yerine getirebilmenin yanı sıra, kusursuz görünüme yakın bir diş görüntüsüne kavuşmasına yardımcı olur. Kozmetik açıdan mükemmel bir gülümseme kazandırır. Medikal açıdan ağız&diş sağlığında olumlu etkide bulunuyor. Herhangi bir kaza sonucundan zarar görmüş dişlere porselen ön diş yapımı ile ağız-diş dengesi yeniden kazandırılıyor.
Porselen Diş Nasıl Yapılır?
Diş hekimi ile hasta sağlık geçmişi, porselen diş seçimi belirlemesi yapılır. Geleneksel kaşık veya freeze yöntemiyle
hastanın diş kalıbı çıkarılır. Diş ölçülerine uygun geçici kalıbın ağza oturabilmesi için dişlerde tıraşlama yapılır. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra kalıp diş yerine oturtulur. Kalıbın ağız içine uyumunu görmek adına 3-4 gün beklenir. Kalıbın uyum sağladığı görüldüğünde, kalıcı dişler yapılır. Dişin taç denilen kısmına yapıştırılır.
Porselen dişle birlikte ağız-diş denge formunu yakalamak için porselen braket diş teli kullanılıyor. Geleneksel metal diş tellerinin yerine şeffaf porselen dişin üzerine yerleştiriliyor.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Dişlerde; kırılma, çürüme, renk bozukluğu, görüntü rahatsızlığı, aralıklarının fazla olduğu durumlarda koruma altına alan uygulamaya kaplama denir. Kaplama çeşitlerinden biri de porselen alaşımdır. Dişin/dişlerin porselen alaşımla kaplanmasına porselen diş kaplama denir.
Porselen diş kaplama metalli porselen diş veya metalsiz porselen diş çeşitlerinden biriyle yapılıyor. Muayene sonrası hasta porselen diş kaplamaya karar verdiğinde, diş hekimi porselen diş çeşitlerini sıralıyor. Her bir çeşit hakkında hastaya bilgi veriyor. Porselen diş çeşidine karar verdiğinizde tedavi planı buna göre şekilleniyor.
Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş hekimi, anamnez, klinik muayene, röntgen sonuçlarına göre tanıyı ortaya koyar. Hastaya uygulanacak tedavi yöntemleri hakkında bilgi verir. Hasta porselen diş kaplamaya karar verdiğinde, tedavi buna göre planlanır. Hasta, kaplamanın metalli veya metalsiz porselen diş tercihini yapar.
Hastanın diş ölçüsü alınır. Ölçüye göre kalıp hazırlanır. Kaplama yapılacak dişler temizlenir, tıraşlanır. Geçici kalıp, dişlere oturtulur. Dişin kalıba uyum sağlayıp sağlamadığını görmek adına hasta birkaç gün bu kalıbı kullanır. Bu süreçte bir problem yaşanırsa, kalıp çıkartılır. Problem çözülerek, kalıp son haline getirilir. Son aşamada diş kaplama işlemi yapılır.
Porselen Diş Nasıl Olur?
Büyük hasara uğramış, dolguyla kurtulamayacak dişleri kurtarmak için porselen diş kaplaması uygulanıyor. Protez dişte uygulanan porselenin kuartz, kaolin, feldspar olmak üzer üç ana maddesi bulunuyor. Porselenin daha sağlam ve dayanıklı olması için altın, platin, krom, kobalt, nikel gibi maddeler ekleniyor. Porselen Diş Nedir
Hastanın geleneksel kaşık veya bilgisayar destekli tarayıcı yöntemlerinden biriyle ağız&diş ölçüsü alınıyor. Seçilen malzemeye göre laboratuarda porselen diş hazırlanıyor.
Porselen Diş Yapımı Kaç Gün Sürer?
Hastanın diş etlerinde yapılacak tedavi porselen diş yapımı sürecini etkiliyor. Dişlere herhangi bir müdahale gerekmiyorsa 7 gün içinde 2-3 seansta tedavinin tamamlanması planlanıyor.
Tek diş için porselen diş yapımı 4 gün sürüyor. Tüm dişlerin kaplaması ortalama 7-10 gün sürüyor. Sürenin uzaması diş hekiminin pratikliğine, diş sayısının artmasına bağlıdır.
Porselen Diş Nasıl Takılır?
Diş ölçüsüne göre yapılan porselen dişin her biri cement (çimento) denilen bir özel yapıştırıcıyla kaplama yapılacak dişin üzerine yapıştırılıyor. Mavi ışık tutularak, yapıştırıcının sertleşmesi sağlanıyor. Bütün dişler yerine oturtulduktan sonra, temizleme, düzeltme işlemi yapılıyor. Porselen dişler, tek tek takılabildiği gibi sabit veya hareketli protez olarak da takılabiliyorlar.
Porselen Diş Yapım Aşamaları
Uygulamanın birinci aşaması dişlerdeki çürüklerin, diş eti problemlerinin giderilmesidir. Uygun tedavi yapıldıktan sonra porselen diş yapımı aşamasına geçiliyor.
İkinci aşama; Diş hekimi işlem yapacağı dişe/dişlere lokal anestezi verir. Kaplamanın oturabileceği alanı sağlamak için dişi/dişleri küçültür. Ağız ölçüsünü alır.
Üçüncü aşama; Diş ölçüsüne göre laboratuarda elde edilen model üzerinden kaplanacak diş hazırlanır. Renk, diş uyumu sağlaması açısından porselen diş provası yapılır.
Dördüncü aşama; Geçici kaplamalar çıkarılır. Yeni kaplamalar, dişlere oturtulur. Gerekirse renk uyumu sağlaması için komşu dişlere temizleme, beyazlatma uygulanır.
Porselen Diş mi Zirkonyum mu?
Diş kaplamasına karar veren hasta kaplamanın porselen mi zirkonyum mu olması konusunda kararsız kalabiliyor. Diş hekimi her iki kaplamanın da hem avantajlarını hem de dezavantajlarını sıralayacaktır. Kaplamada uzun ömür, gerçek diş görünümü istiyorsanız zirkonyum bir adım öne çıkıyor.
Zirkonyum diş kaplamasında, porselen dişte olduğu gibi metal destek bulunmuyor. Metal kullanılmadığı için diş eti ile daha uyumlu oluyor. Porselen dişte ışık geçirgenliği bulunmadığı için porselen diş görünümü
doğal diş görünümü sağlamıyor. Zirkonyum maddesi ışığı geçirdiği için doğal diş rengini çok iyi yansıtıyor.
Porselen diş uygulamasında doğal dişlerde daha çok inceltme, törpüleme yapılıyor. Zirkonyum kaplamada bu işlem daha az yapılıyor. Zirkonyum maliyet açısından daha fazladır. Maliyet açısından porselen diş fiyatları 2020 daha uygundur. Buna rağmen porselen diş ömrü ortalama 10 yılken, zirkonyum kaplamanın ömrü 15-20 yıldır.
Porselen Diş Düşer mi?
Klinik ortamda özel yapıştırıcıyla yapıştırılan porselen dişlerin düşmesi söz konusu değildir. Dişlerin yapışma değerleri çok yüksek olduğundan porselen dişlerinizi kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz. Porselen Diş Nedir
Porselen dişin düşme sorunu olmamasına rağmen kırılma olasılığı bulunuyor. Tedavinin planlanması, uygulanması, porselen diş öncesi-sonrası hastanın ağız&diş sağlığına verdiği öneme göre porselen diş kırılabilir. Porselen diş kırıldığında kesinlikle yanlış yönlendirmeler doğrultusunda kendiniz yapıştırmaya kalkmayın. Klinik ortamda, gerekli incelemeler, röntgen çekimi sonuçlarına göre klinik ortamda yapıştırılması en doğrusudur.
Porselen Diş Midede Erir mi?
Kaplama dişler zaman zaman yanlışlıkla da olsa yutulabiliyor. Bu yanlışlık daha ziyade yaşlı insanlarda görülüyor. Diğer insanlarda sert gıdalar tüketirken kırılması sonucu veya uykudayken yutulabilir. Diş yutulması ciddi bir sorundur. 1-2 gün dışkı takibi yapın. Şayet çıktığı gözlenmezse dahiliye uzmanına gitmenizde yarar vardır.
Diş yutulduğunda vücudun hangi bölgesine gittiği önemlidir. Mideye, asit çukuruna düşerse sorun yoktur. Asit, tam olarak eritmese de yapısını bozacaktır. Diğer posalarla birlikte vücudunuzdan atılacaktır. Şayet diş mide duvarına yapıştıysa, duvarı delme riski vardır. Kanama oluşursa acil müdahale gereklidir.
Diş, ince bağırsağa geldiyse, bağırsağı tıkayabilir. Aynı şekilde kanamaya yol açabilir. Mide dışında diğer organların dişi eritme özelliği yoktur. Dışarı atılması durumunda çok acı çekebilirsiniz. Yutulan diş 2 gün içinde çıkmazsa, dahiliye uzmanına gitmenizde yarar vardır. Röntgenle dişin hangi bölgede olduğu tespit edilir. Endoskopi ile diş vücuttan çıkarılır. Porselen Diş Nedir
Porselen Diş Neden Ağrır?
Diş hekimi veya hastadan kaynaklanan nedenlerden dolayı porselen diş ağrısı yaşanabilir. Diş hekiminin yaptığı protez diş etine fazla baskı yapıyor olabilir. Baskı sonucunda diş etine kan akışı kesilecektir. Bunun sonucunda kanamalı, ağrılı bir durum ortaya çıkacaktır. Bunun çözümü yine diş hekimindedir. Kaplamayı çıkardığında diş eti rahatlayacak, kendini onararak, eski haline kavuşacaktır. Diş hekimi, yeni bir planlamayla yeni kaplamayı yerine oturtacaktır.
Porselen diş takıldıktan sonra hasta eski beslenme alışkanlıklarına devam ederse, diş ve diş eti sorunu ortaya çıkabilir. Kaplamanın altındaki diş çürüğü ilerleyebilir. Kaplamanın altındaki dişlerden birinin sinir odası açılabilir. Bu sorunlar hastaya ağrı olarak yansıyacaktır.
Porselen diş ağrısı dayanılamayacak kadar şiddetliyse, uzun sürüyorsa diş hekiminizle görüşmelisiniz. Diş hekimi ağrıya sebep olan etkeni tespit edip, tedaviyle ortadan kaldıracaktır.